Lägg till skuggor

Lägg till skuggor

Det är möjligt att lägga till en skugga på bilder, cliparts, fyllningsrutor och text. Markera objektet och klicka på knappen Skugga som visas i menyn till höger. En kolumn visas med de olika verktygen för att justera skuggan. Du kan också välja ett av de förinställda skuggalternativen.

Bild med en skugga applicerad och skuggverktyg som visas

Om du klickar på färgrutan visas färgmenyn där du kan välja en färg bland de som visas, använda pipettverktyget eller klicka på Färgval för att välja en specifik färg. Skuggans opacitet kan ändras genom att variera värdena i rutan Opacitet. Skuggans vinkel och avstånd kan justeras i respektive fält. Genom att justera värdet i fältet för oskärpa kan du ändra intensiteten i den oskärpeeffekt som tillämpas på skuggan. Om du ökar värdet för oskärpa blir skuggan mer suddig, medan ett lägre värde ger en skarpare skugga.
Förutom att generera en vanlig skugga kan du låsa upp en värld av kreativa möjligheter genom att använda dessa verktyg för att modifiera dina objekt. Du kan t.ex. ge bakgrunden till en clipart en aning färg genom att justera skuggans färg och införa en hög grad av oskärpa. På samma sätt kan du applicera en fängslande glödande effekt på ett objekt, vilket förstärker dess visuella effekt.

Skugga med färg på bild och clipart

Om du aktiverar alternativet Knockout blir endast skuggan synlig och det markerade objektet osynligt. Detta kan användas som ett verktyg för att tydligt se hur skuggan ser ut utan objektet. Det kan också användas för att skapa kreativa former med transparens, eller för att skapa text med transparens.

Skugga med knockout aktiv

För att avaktivera skuggan för det valda elementet måste du avmarkera rutan Aktivera skugga högst upp i högermenyn.Precis som med filter och ramar är det möjligt att tillämpa den konfigurerade skuggan på alla objekt på sidan eller i projektet genom att klicka på knappen Tillämpa på alla högst upp.