Optimera din PDF-fil

Optimera din PDF-fil

När du har skapat din PDF öppnar du PDF-filen i Adobe Acrobat Pro och väljer "Arkiv -> Spara som -> Optimerad PDF". Justera följande inställningar:

Kompatibilitet: "Behåll befintlig"

 • Bilder: här rekommenderar vi "Bicubic Downsampling to" 300 eller 301 ppi för bilder över 300 ppi (JPEG, maximal kvalitet)
 • Teckensnitt: markera kryssrutan "Avembedra inte något teckensnitt"
 • Transparens: välj "Hög upplösning"
 • Kassera objekt: kryssa i alla kryssrutor utom
  - Konvertera släta linjer till kurvor
  - Detektera och slå samman bildfragment
 • Kasseraanvändardata: kryssa i alla kryssrutor
 • Städa upp: ställ in objektkomprimeringsalternativ till "Komprimera dokumentstruktur" och kryssa i alla kryssrutor utom
  - I strömmar som använder LZW-kodning, använd Flate istället
  - Kassera namngivna destinationer som inte refereras till
  - Optimera PDF-filen för snabb visning på webben

Speciellt för Photoshop
Om du använder fotoredigeringsprogram som Photoshop rekommenderar vi att du sparar dubbelsidiga uppslag som jpg (kvalitet 10). Döp gärna om dina foton till löpande nummer (01..., 02..., ...) så fylls din fotobok eller kalender automatiskt.

Exportera flersidig PDF-fil från Photoshop
I CS3: I Photoshop är det möjligt att spara mer än ett dokument som en flersidig PDF-fil. Välj Arkiv -> Automatisera -> PDF-presentation. Klicka på "Lägg till öppna filer" för att öppna de filer som behövs och välj sedan "Flersidigt dokument" för att spara alla filer i en PDF-fil.
I CS4: I CS4 är denna funktion integrerad i Adobe Bridge. Välj de filer som behövs från mapparna. Gå sedan till utmatningspanelen (Fönster -> Arbetsyta -> Utmatning; panelen visas på höger sida). Välj "PDF" och ställ in "Mall" till "Anpassad". Nu måste du ange den korrekta sidstorleken. På fliken "Layout", ställ in värdena för marginalen (topp, botten ...) till noll. Du kan ignorera flikarna "Overlays", "Header", "Footer", "Playback" och "Watermark" och spara dokumentet i slutet.

Speciellt för Scribus
Scribus 1.4.4 kan bädda in teckensnitt i PDF-filer, medan andra gamla versioner inte stöder denna funktion. Om du inte använder den senaste versionen är det därför nödvändigt att konvertera teckensnitten till konturer (även "konvertera till banor") före exporten.

Observera: Även om strukturen för flersidiga fotoprodukter i Scribus är möjlig med dubbelsidor, exporteras dubbelsidorna separat som enstaka sidor vid PDF-export. PDF-filen behövs i webbshoppen (med fotoböcker) men med sammanhängande dubbelsidor, så att detta kan tolkas korrekt. För att skapa dina data i Scribus rekommenderar vi att du skapar en enkelsida i formatet för en dubbelsida och att du skapar motsvarande markörer och hjälplinjer.