Hur man uppnår perfekt färghantering

Hur man uppnår perfekt färghantering

Färghantering

Färghantering är den kontrollerade konverteringen av färger mellan olika enheter. Målet är att bibehålla en god och konsekvent färgmatchning, oavsett om bilden visas på en datorskärm, ett fotouttryck eller en duk.
Allt grafiskt innehåll gynnas av en bra färghantering, och det är också mycket användbart när du skriver ut bilder för att se till att det du ser på skärmen är vad du får när du skriver ut.
Även om det ofta inte är möjligt att garantera identisk färgåtergivning, eftersom det beror på mottagarens bildskärmskalibrering och andra miljöfaktorer, ger det skaparen kontroll över eventuella förändringar som kan uppstå när man byter medium.
För att säkerställa korrekt färghantering och reproduktion är det viktigt att kontrollera miljön och se till att både belysning och bildskärmsförhållanden är optimala. Saal Digital erbjuder ICC-profiler som kan användas för soft proofing.

Belysning

Se till att det finns tillräckligt med ljus i rummet. Ljusstyrka och färgtemperatur bör hållas så konstant och reproducerbar som möjligt. Helst bör detta vara ett bländfritt rum, med fönsterluckor och som inte påverkas av förändringar i dagsljuset, och monitorn bör vara kalibrerad för att visa rätt färger och ljusstyrka.

Kalibrering av bildskärmen

Kelvin används ofta för att mäta färgtemperaturen hos ljuskällor. D50 är en förkortning av Daylight 5000 kelvin. D65 är en förkortning av 6500 kelvin och är blåare än D50.
Monitorns färgtemperatur bör vara 5000 kelvin (D50) och ljustemperaturen i rummet bör vara densamma (5000 kelvin) när du tittar på utskriften eller slutprodukten. 5000 kelvin (D50) är standard inom tryckeribranschen. 6500 kelvin används ibland också, men färgtemperaturen är på något sätt kallare (blåare) och påverkar därmed slutresultatet.

Inställningar för bildskärmen

Att ställa in monitorn korrekt är den viktigaste delen av färghanteringen:

  • Skärmens ljusstyrka bör ligga mellan 90 och120 cd/qm.
  • Färgtemperaturen måste vara inställd på 5.000 kelvin (D50).
  • Skärmensgammavärdeska vara inställt på 2,2.

Kalibrering av bildskärmen med färgmätare

Professionell färghantering på hög nivå är inte möjlig utan rätt hårdvara. Beroende på ditt val av leverantör och din budget finns det många alternativ. Vissa leverantörer erbjuder en färgmätare med extra programvara som gör att du kan skapa en ICC-profil för din bildskärm. Detta kan vara ett bra alternativ till att köpa en ny och dyr bildskärm.

Fördelar med färghantering

Utskriftsförhandsgranskningar optimeras med hjälp av din förinställda bildskärm och vår färghantering - det du ser är vad du får. I idealfallet fungerar den här kombinationen så bra att du nästan inte märker någon skillnad mellan visningen på skärmen och den faktiska fotoprodukten.

Vad kan Saal Digital göra för dig?

Upprepad daglig kalibrering säkerställer att de profilerade maskinerna fungerar inom en liten tolerans. Den fotokemiska processens tillstånd kontrolleras dagligen för att kompensera för fluktuationer innan fotokvaliteten påverkas.

Olika färgåtergivning för Adobe Photoshop / Lightroom / Saal Design-programvara.

Det är möjligt att återgivningen av en bild i programmen Adobe Photoshop, Lightroom och vår programvara Saal Design avviker från varandra. I de flesta fall är fotoutskriften i färg med provningen i vår programvara Saal Design.
Orsaken till att färgrepresentationen skiljer sig åt i de olika programmen är oftast en felaktig inställning av bildskärmens färghantering.
För att korrigera detta öppnar du egenskaperna för Windows färghantering under Systemkontroll > Färghantering. Välj sedan lämplig bildskärm och kryssa i rutan Använd mina egna inställningar för den här enheten. Klicka nu på Lägg till och välj profilen sRGB IEC61966-2.1 i listan och ställ in den som en ny standardprofil eller välj din senaste bildskärmskalibrering.
Efter att ha startat om Lightroom, Adobe Photoshop och Saal Design-programmet ska de tre programmen se likadana ut.

 

Din språkinställning stämmer inte överens med språket på denna webbplats. Vänligen välj:

Din språkinställning stämmer inte överens med språket på denna webbplats. Vänligen välj: